LETS Utrecht
LETS Utrecht e.o., het Sterrenstelsel
Doe je mee?
  • Wil je zonder geld te betalen gebruik maken van allerlei diensten?
  • Wil je oude spullen een tweede leven geven?
  • Wil je je talenten aanbieden aan anderen?
  • En wil je leuke nieuwe mensen ontmoeten op de koop toe?
  • Leden kunnen op onze LETScontact website inloggen en de ledenlijst en advertentielijst bekijken, Sterren overmaken, advertenties bijwerken etc.
Wat heb ik aan LETS?
We hebben allemaal wel van die verborgen talenten, interesses of hobby’s, waar we in de praktijk weinig mee doen. LETS geeft je de kans dingen te ondernemen die je anders nooit gedaan zou hebben. Studeer je Frans en zou je graag conversatieles willen geven? Of weet je veel van muziek, tuinieren, computers, kleding maken, maar blijft je kennis onbenut? Bij LETS ruil je je vaardigheden tegen die van iemand anders, zodat jij, op jouw beurt, toekomt aan die cursus Reiki waar je nooit geld voor had, of iemand maakt je huis schoon, helpt je aan een bestelbus of de spierkracht voor je verhuizing.
Wat is LETS Utrecht en omstreken?
Een LETS (Lokaal Economisch TransactieSysteem) is een plaatselijke ruilkring, waarin de deelnemers onderling goederen en diensten uitwisselen zonder dat daar geld aan te pas komt. In plaats van geld gebruiken we een eigen ruileenheid om elkaar te betalen. Bij ons is dat de ster. Verkoop je zelf diensten of goederen, dan verdien je sterren. Neem je iets bij iemand af, dan betaal je sterren. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, worden die door LETS Utrecht en omstreken (Utrecht, Nieuwegein, Houten, Zeist, De Bilt, Bilthoven, etc.) gepubliceerd in Sterrenstof, ons nieuws- en advertentieblad, dat vijf keer per jaar verschijnt, op papier en op onze website. Je advertenties staan, onder vermelding van je zelfgekozen LETSnaam, ingedeeld in rubrieken als doe-het-niet-zelf, elektronica, dieren, kinderen, voedsel, vervoer, enzovoort - voor elk wat wils dus. Regelmatig zijn er kLETScafés, rommelmarkten en dergelijke, waar je elkaar kunt ontmoeten en met elkaar kunt handelen.
Voor wie is LETS?
LETS is bedoeld voor iedereen die zich ertoe aangetrokken voelt, of je nu op geitenwollen sokken sloft of in mantelpak naar kantoor gaat, of je alleenstaand bent, dan wel vijf kinderen en een asiel onderhoudt, of je een rasechte Utrechter bent of geboren in Somalië. De verscheidenheid aan mensen maakt dat er een gevarieerd aanbod van goederen en diensten beschikbaar is, en er dus ook een gevarieerde vraag bestaat. Dus ben je milieuactivist of automobilist, ben je acupuncturist of bedrijfsjurist, voor iedereen is er plaats in LETS.
Verrijk je leven!
Als je meedoet met LETS, open je nieuwe mogelijkheden voor jezelf. Je kunt je ontplooien op een manier die in de gewone geldeconomie niet meteen voor de hand ligt. Je leert nieuwe dingen, doet werkervaring op en krijgt de kans om jouw specifieke kwaliteiten en interesses verder te ontwikkelen, en te zien of daar een markt voor is. Je legt daarvoor vrij eenvoudig contact binnen een zeer gevarieerde groep mensen die je anders nooit had ontmoet: een heel bijzondere ervaring. En je kunt net zo eenvoudig gebruik maken van hun diensten, die anders misschien onbereikbaar zouden zijn of gewoon niet voorradig. Ook help je mee aan hergebruik van spullen die anders zouden zijn weggegooid. Zo wordt iedereen beter van een LETSkring.
Denk vrij, denk LETS
Laten we eerlijk zijn: LETS kost wel wat tijd. Maar je bepaalt zelf hoeveel tijd je in de LETSkring investeert. Als je een druk leven hebt, kun je een klein karweitje op je nemen en een kleine dienst terugvragen; zolang je maar genoeg handelt om je bescheiden maandafdracht in sterren aan de gemeenschappelijke pot te kunnen voldoen. En je mag bij LETS tussentijds in de min staan. Graag zelfs! Want als niemand in de min staat, stopt de uitwisseling, omdat er dan alleen aanbieders zijn en geen vragers. Wat telt, is dat je uiteindelijk evenveel in de ruilkring steekt als je ervan vraagt, en dat je over handelsgeest beschikt, of die bij ons wilt ontwikkelen, als je maar initiatiefrijk genoeg bent om op de markt in te spelen, en de durf en de vrijheid hebt om nieuwe mogelijkheden te exploreren. Denk dus vrij! Denk LETS! En schrijf je bij ons in als deelnemer.
Neem contact op
Deelnemer worden van stichting LETS Utrecht e.o. kan tijdens het kLETScafé (zie agenda) of door contact op te nemen met de Sterlijn: 030-785-0595 of email naar sterlijn@sterrenstelsel.nl Deelname kost € 6,00 per kalenderjaar en 3 sterren per maand. Omdat er in verband met de coronavirus pandemie in 2021 nauwelijks offline evenementen zijn, betaal je tijdelijk slechts de sterrencontributie. Ook onze website www.sterrenstelsel.nl staat boordevol informatie. Wil je de LETSgedachte steunen, maar wil je zelf niet handelen, dan kun je natuurlijk ook donateur worden.
Waarom meedoen met LETS? Hierom:
  • Ik hoorde van LETS via een vriend. Ik heb genoeg vrije tijd over en ben erg handig, dus voel ik me wel op m’n plek. Zo help ik nu mensen met het schilderen van hun huis. Zelf volg ik een cursus Excel, die staat straks weer goed op mijn CV. En als ik een paar weken weg ben, is er altijd wel een LETSer die mijn plantjes water wil geven.
  • Ik wilde graag zelf kleren maken, maar wist niet hoe. Via LETS heb ik iemand gevonden die mij les gaf. Inmiddels verdien ik sterren met het maken van kleren voor andere LETSers. Uitgeven doe ik vooral op kLETScafés, waar je gezellig mee kunt eten. Dankzij de verscheidenheid aan mensen in LETS komen steeds weer de meest exotische gerechten op tafel.
  • Ik wilde altijd al keyboard leren spelen. Bij LETS is dat nu gelukt. Zelf weet ik veel van computers en daar bleek dringend behoefte aan. Elke week is er wel iemand die ik met hard- of softwareproblemen kan helpen. Zo doe ik ook veel leuke, nieuwe contacten op.
  • Ik heb al een tijd een WAO-uitkering. Gelukkig stuitte ik op LETS. Regelmatig wordt mijn haar nu door een LETSer in de henna gezet. En ik heb via LETS mijn wasmachine laten repareren. De sterren hiervoor heb ik verdiend met oppassen en de verkoop van enkele bloempotten en een oude fiets. Dankzij LETS heb ik minder rommel in de schuur en heb ik weer ruimte voor andere dingen.

ster    ster    ster

De initiatiefnemer achter de lokale geldstelsels in Nederland en Vlaanderen is de Utrechtse organisatie Strohalm.
De huidige economie brengt een aantal problemen met zich mee op het gebied van milieu, verdeling van welvaart, werkgelegenheid en cultuur. Strohalm streeft ernaar een aantal besturingsmechanismen in het huidige economische systeem te veranderen, waardoor op deze wijze een bijdrage geleverd wordt aan een duurzame samenleving en een meer eerlijke verdeling van geld en arbeid. Voorbeelden hiervan zijn Ecotax Plus en LETS.

De groeiende economie zorgt voor een grotere kloof tussen arm en rijk en voor uitputting van onze bodemschatten in een steeds hoger tempo. In onze economie vindt een voortdurende opeenhoping van rijkdom plaats bij een klein aantal mensen. We worden opgejaagd naar een steeds hoger consumptieniveau. Geld speelt hierbij een hoofdrol. Door rentebetalingen en winsten stroomt het geld vanzelf van arm naar rijk. De rijken beleggen hun geld en willen zoveel mogelijk rendement. Daarvoor moet het geïnvesteerd worden in ondernemingen die winst opleveren en dat dwingt de economie tot een nog hogere produktie en steeds meer consumptie. De armen moeten geld lenen om mee te kunnen blijven doen en de rijker worden steeds rijker door bijschrijving van rendement op hun vermogen.

Met de ontwikkeling van lokale geldstelsels zoals LETS kunnen we dit een beetje veranderen. Als je het geldstelsel verandert, verander je de maatschappij en doorbreek je de eeuwigdurende wedloop naar meer winst en rijkdom. In een LETSysteem is er geen rente mogelijk en rood staan kost niets. Op deze manier wordt een begin gemaakt om het huidige systeem te veranderen.

Tegelijk levert LETS een bijdrage aan een duurzame samenleving. In plaats van telkens weer nieuwe goederen aan te schaffen en daarmee een bijdrage te leveren aan een steeds hoger wordend consumptieniveau worden goederen hergebruikt en/of gerepareerd. Steeds vaker worden ecologische initiatieven gekoppeld aan LETSystemen, zoals het groenteabonnement.

Als je meedoet aan een lokaal geldstelsel, kun je jezelf ontplooien op de manier zoals jij dat wilt en niet op de manier die het huidige economische systeem van je verlangt. Je doet werkervaring op, je legt contacten, je wordt geactiveerd om dingen te doen en je krijgt de mogelijkheid je kwaliteiten verder te ontwikkelen. Op deze manier leveren LETSkringen een bijdrage aan het versterken van sociale structuren. Onderlinge dienstverlening wordt bevorderd. Zorgtaken worden verricht omdat iedereen iets terug kan doen. Er is sprake van wederkerigheid.

Wil je meer weten over het ontstaan van LETS of de filosofie achter LETS, dan kun je contact opnemen met Strohalm in Utrecht, telefoon 030-2314314 (tijdens kantooruren). Je kunt ook op bezoek bij de internetsite van Strohalm op www.strohalm.nl (en www.socialtrade.org)

ster    ster    ster

Home
Handelen
Contact
Inschrijven
Agenda
Informatie
Sterrenstof
Advertenties
Sitemap